RSS

AZ ÁNTSZ Lakossági Tájékoztatója

23 Sze

A fertőző megbetegedések megelőzéséhez a lakosság helyes magatartása nagymértékben hozzájárulhat. Ennek érdekében ezúton szeretnénk felhívni az ár-és belvíz által sújtott települések lakosságának figyelmét az alábbiak betartásának kiemelt fontosságára, saját maguk és a környezetükben élők egészségének megőrzése a veszélyek csökkentése céljából.

A védekezésben részt nem vevő lakosságnak lehetőleg kerülni kell a szennyezettnek és feltételezetten fertőzőnek minősíthető árvízzel – belvízzel való érintkezést.

Szennyezett víz szájban-szemben testfelületre juttatását lehetőség szerint el kell kerülni.

AZ árvíz belvíz által elöntött vagy szennyezett ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni, mindaddig, amíg az ár levonulása után hatékony fertőtlenítésük meg nem történik az ÁNTSZ előírásai szerint.

Az ár és a belvíz sújtotta településeken, a vezetékes ivóvíz használható, hacsak az ÁNTSZ ettől eltérően nem rendelkezik. Ez utóbbi esetben az ÁNTSZ tájékoztatását kell figyelembe venni az ivóvíz felhasználása során.

Vízvezetéken bekövetkező csőtörés ,vízkimaradást azonnal jelentsék a Vízmű üzemeltetőnek és az illetékes városi ÁNTSZ -nek. Amíg megnyugtató választ nem kapnak, csak forralt vizet szabad használni.

Az ár és belvíz mentesítésével foglalkozóknak, vagy egyéb módon szennyezett vízzel, tárgyakkal, anyagokkal kapcsolatba kerülőknek (pl.: lakótér takarítás stb.) munkavégzés után, illetve étkezések előtt fertőtlenítőszeres kézmosást kell végezniük. Ezen kívül feltétlenül mossunk kezet.

– amikor haza érünk

WC használat előtt és után

– minden esetben, ha élelmiszerrel kezdünk foglalkozni.

A vízzáró csomagolású élelmiszerek, (fémdoboz, konzerv, üveg,műanyag palack stb.) a külső felszín fertőtlenítése után fogyaszthatóak.

Tárolt élelmiszereknél javasolt figyelembe venni ,hogy ne szennyeződhessenek csepegő-fröccsenő vízzel és védve legyen rovaroktól, állatoktól (pl.:egerek stb.). Az élelmiszer tároló helyek fertőtlenítése javasolt.

Különösen gondot kell fordítani a gyermekek, betegek, idősek, megfelelő, kielégítő étkeztetésére és biztonságos élelmiszer ellátására.

Szennyezett ruhaneműk és textíliák fertőtlenítőszeres mosás, vasalás utána vehetőek használatba.

Elöntött házak lakóterei, alagsori helységek, pincék stb. az ár levonulása után takarítás és fertőtlenítés után vehetőek újra használatba.

A háztartási hulladékot ár- és belvízmentesen szemétlerakó helyre kell szállítani.

Elhullott állatokról Az Állategészségügyi szerveket kell tájékoztatni, illetve az ár és belvízmentesen területen elhelyezett dögkutakba szabad szállítani.

Kérjük a lakosságot, hogy lázas vagy hasmenéses megbetegedés esetén azonnal jelentkezzenek az orvosnál.

A személyi higiénés előírások fokozott betartására kell törekedni mindenkinek aki az ár és belvízzel sújtott területeken él vagy a védekezésben vesz részt.

Tisztelt Lakosság!

Megköszönjük együttműködésüket, egyben felhívjuk figyelmüket, hogy az ÁNTSZ a változásoknak megfelelően szükség szerint ad újabb tájékoztatást.

ÁNTSZ

 
Hozzászólás

Szerző: be 2014. szeptember 23. kedd hüvelyk Uncategorized

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: