RSS

Lakossági Tájékoztató az árvizek és belvizek esetén alkalmazandó fertőtlenítési eljárásról.

23 Sze

 • Kézfertőtlenítés : szennyezett tárgyakkal , anyaggal történő munkavégzés után, illetve ételkészítés , étkezés előtt szükséges , WC használat után. Fertőtlenítő oldat: vízben literenként két tabletta Neomagnol feloldva + egy evőkanál ecet. A kezet egy percig tartsuk benne! Az oldat 4 óráig használható! (Kézfertőtlenítéshez bármilyen közforgalomban kapható kézfertőtlenítő is használható. (pl.: clarasept) használati utasításuk szerint.)
 • Szennyezett használati tárgyak fertőtlenítése: (pl.: főzőedények, evőeszközök, játékok tisztítás utáni 30 perces áztatása javasolt, hipós oldatban ( 10 liter vízhez 6 dl hipó) vagy Neomagnólból készített oldatban (literenként 20 tabletta Neomagnol)
 • Bútorok egyéb mosható lakberendezési tárgyak fertőtlenítése: A fertőtlenítéshez 10 db Neomagnol tabletta 1 liter vízben oldjunk fel , majd a vízből kiemelt és megszikkadt felületeket ezzel az oldattal mossuk át. Az oldatot hagyjuk a felületre rászáradni. 24 óra elteltével a kezelt felületeket puha textíliával töröljük át.
 • Mosható textíliák kárpitos bútorok szőnyegek fertőtlenítése: Egy órás vizes vagy mosószeres áztatás után végezhető el 1 liter vízhez adott 5 db Neomagnol tablettát tartalmazó oldatban további 2 órán át történő áztatással.
 • Nem mosható textíliák, kárpitos bútorok, szőnyegek fertőtlenítése: 1 liter vízhez 20 tabletta Neomagnolt adva és feloldva az oldattal és fertőtlenítendő textíliával alaposan át kell kefélni! (vigyázat! A Neomagnol oldat színelváltozást okozhat!)
 • Lakóházak , helységek,fertőtlenítése: A fertőtlenítést csak akkor indokolt végrehajtani , ha a víz a helységből visszahúzódott. Ebben az esetben a helyiség padlózatáról- amennyiben azt nagyobb mennyiségű iszap és egyéb szennyező anyag borítja- a szennyeződést egy erre a célra kijelölt helyre távolítsuk el, majd a padlózatot , a mosható felületeket ( pl.:padozat,csempe burkolat stb.) a fentiek szerint elkészített Neomagnol oldattal kell átmosni és az oldatot hagyjuk rászáradni a felületre. Nem mosható felületeket (pl.: meszelt fal 10 % os Klórmész oldat kell bemeszelni. 10% os klórmész oldat készítési módja: 250 gr. klórmészhez 2 liter vizet öntünk fokozatosan állandó keverés mellett teljes feldolgozásig. Csak frissen készített oldat felhasználható! Figyelem! A klórmészpor használata fokozott elővigyázatosságot igényel, belégzést, szembe, nyálkahártyára való jutását kerülni kell. A bőrfelszínt védőkesztyű használatával illetve testfelszínt takaró ruházattal védeni kell.
 • Talajfertőtlenítés : Mezőgazdaságilag művelt területeket klórozni nem szabad, ki kell várni a talaj természetes öntisztulását. A talaj fertőtlenítése (pl.: udvar) csak akkor indokolt, ha az észlelhetően fekáliával, egyéb fertőző anyaggal szennyeződött. Az emberi tartózkodásra, közlekedésre szolgáló területek, fertőtlenítését klórmészpor összefüggő beszórásával kell elvégezni, amelyet locsolással kell a talajba juttatni.
 • Szemétdomb, trágyadomb fertőtlenítése : A fertőtlenítést úgy kell végrehajtani , hogy annak felületét klórmésszel összefüggő rétegben beszórjuk , majd vízzel bőségesen leöntözzük. Ezt követően a szemétdomb,trágyadomb felszíni részét kb. 10 cm mélyen erre alkalmas eszközzel át kell keverni.
 • Trágyalé fertőtlenítése: A fertőtlenítés úgy végezzék, hogy 1m³ trágyaléhez 2kg. Klórmészport adunk és ezt az elegyet erre alkalmas eszközzel alaposan összekeverjük. Majd 2 órán át állni hagyjuk.
 • Vízóraaknák fertőtlenítése: Kitisztítás után (víz kiszivattyúzása, iszapeltávolítás) a falak és a csővezeték, szerelvény 10%-os klórmészoldattal történő meszelése javasolt.
 • Űrgödrös árnyékszék fertőtlenítése : ülődeszkát , padozatot, oldalfalat és a WC egyméteres körzetét 10%os klórmészoldattal be kell meszelni, az ülődeszkát két órás behatási idő után vízzel alaposan le kell öblíteni. AZ Űrgödör tartalmának felületét összefüggő rétegben klórmésszel be kell szórni (vagy a megmaradt oldattal leönteni)
 • Ólak fertőtlenítése : Az előzök szerint 10 %-os klórmésszel történjen.

13) Ásott kutak fertőtlenítését csak a talajvíz teljes visszavonulása és a kutak többszöri kiszivattyúzása után lehet elvégezni. Ezért forduljanak a helyi önkormányzathoz.

 ÁNTSZ

 
Hozzászólás

Szerző: be 2014. szeptember 23. kedd hüvelyk Önkormányzat, Rábatamási

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: