RSS

Kerepelés, perec szedés, tollfosztás Rábatamásiban

18 aug

A Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Irodája 2016 májusában Rábatamásin települési értékek gyűjtését elindító közösségi alkalmat szervezett, amelynek hatására a Jászai László Nyugdíjas Klub tagjai augusztus közepén összejövetelt szerveztek azzal, céllal hogy közösen felidézzék Rábatamási népszokásait.

A kötetlen beszélgetés során – amelyet a klub vezetője, Tóth Mihályné vezetett – hamar előjöttek a gyermekkori, ifjúkori emlékek, a kerepelés, perec szedés és tollfosztás szokásának története. Elsőként említették a kerepelést, mint a Húsvéti ünnepkör egyik népszokását, amelynek általános iskolás korú gyermekként, maguk is részesei voltak. Elmondták, hogy nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton a harangozást helyettesítették a kerepeléssel, hisz ekkor a harangok Rómába mentek. Hajnali öt órakor kezdték a kerepelést, körbe járták a falut és hét órakor, délben és esti imára szintén kerepeléssel hívták a hívőket. A kerepelésért almát, diót, néhány fillért kaptak. Rábatamásiban a kerepelés ma is élő hagyomány. Napjainkban már nem csak fiúk, hanem lányok is részt vesznek a kerepelés szokásának fenntartásában. A kereplőt ma is a Szent István király templomban őrzik. A másik népszokás, amelyet felidéztek, a perec szedés volt, amely a búcsú ünnepéhez tartozott. A legények búcsú másnapján mentek el a lányos házakhoz perecet gyűjteni. Búcsú másnapján az esti bálba vitték magukkal az összegyűjtött pereceket cirok seprűre felfűzve és ezzel a seprűvel táncoltak. Az elmondás szerint a legények célja az volt, hogy minél több perecet gyűjtsenek össze. Harmadikként említették a tollfosztást. Általában tízen, tizenketten jöttek össze téli estéken tollat fosztani, azzal a céllal, hogy a lányok staférungját képező dunyhákat, párnákat el tudják készíteni számukra, mire férjhez mentek. A tollfosztások jó alkalmat teremtettek a beszélgetések számára. A fosztás végeztével áldomást tartottak, diós-, mákos kalácsot ettek és teát ittak.

A népszokások felidézése jókedvű, vidám beszélgetés közepette zajlott. Egymás gondolatait, emlékeit kiegészítve, segítve elevenedtek meg a néphagyományok, amelyeket Rábatamási fontos értékeként tartanak számot.

Tóthné Hajmási Izabella

 
Hozzászólás

Szerző: be 2016. augusztus 18. csütörtök hüvelyk Önkormányzat, Civil szervezetek, Rábatamási

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: