RSS

Nyilvánosság

Turbók Attila – 2013.01.24. 11:26 – kisalfold.hu

Próbaüzemben az új rábatamási szennyvízrendszer

Befejezte a szennyvízhálózat kiépítését Rábatamási. A község idén játszóteret és fűtéskorszerűsítést tervez. Az új önkormányzati hivatalt logikus lépésnek tartja a polgármester.

Az utóbbi évek legnagyobb és leglátványosabb beruházásának próbaüzeme zajlik Rábatamásiban. Ahogy Spiteller László polgármester fogalmazott, „a nagy felfordulást az év elejére a 450 milliós szennyvízberuházás kipróbálása követi, egyelőre jó eredményekkel”.
Ezen túl az önkormányzati hivatal januári indulása és a helyi iskola állami kézbe vétele is újdonság a község életében.

– A rábatamási székhelyű közös önkormányzati hivatalról még az elmúlt év decemberében döntöttek a képviselő-testületek Jobaházán és Magyarkeresztúron – kezdte Spiteller László. A közigazgatási rendszer átalakításának részleteiről egyelőre nem tudott többet mondani, mint azt, hogy a három település községházáin egyelőre változatlan a munka. Hozzátette, addig azonban a helyi, immár nyugdíjas jegyző segít az átmenet nehézségeiben. Spiteller László kiemelte, mindkét csatlakozott településen marad ügyintézés. Ennek megkönnyítésére számítógépes hálózatot építenek az együttműködő községek hivatalai közt.

– Az idei pénzügyi helyzet még nagyon képlékeny, kevés az információnk, ám a tavalyiról elmondható, takarékossági intézkedéseink megtették a hatásukat, hiány nélkül zártuk 2012-t – jegyezte meg Spiteller László. A költségvetésüket erősen terhelő iskola állami kézbe került, ám annyit a helyi vezető hozzátett: Rábatamási magáénak érzi az intézményt. Lehetőségeikhez mérten továbbra is mindenben segítik.

Spiteller László: ˝Nem egyformán voltak türelmesek a helyiek a beruházás során. Ám úgy vélem, megérte a fáradozás.˝
Spiteller László: ˝Nem egyformán voltak türelmesek a helyiek a beruházás során. Ám úgy vélem, megérte a fáradozás.˝

– A pénzügyekről szólva kihagyhatatlan a 450 milliós szennyvízberuházás, melynek önrészfedezetét a helyiek befizetései biztosították. Így a közműtársulásnak nem kellett hitelt felvenni – mondta a rábatamási vezető. A kivitelezés tavaly áprilisban indult. Szeptembertől már a hat hónapos próbaüzem megy, a hivatalos műszaki átadás lezárását február végére várják. A polgármester megjegyezte, természetesen van még mit tenni a beruházáson, a felszíni javítások felmérése megtörtént, az időjárás függvényében ezeket elvégzik. Súlyosabb problémát az üzemeltető Pannon-Víz sem jelzett és komolyabb lakossági panasz sem érkezett.

– Természetesen nem egyformán voltak türelmesek a helyiek a beruházás során. Ám úgy vélem, megérte a fáradozás, hiszen komoly értéknöveléssel járt a helyi rendszer kiépítése – mondta a polgármester.
A helybéli Varga László minderről úgy vélekedett, hogy a szennyvízberuházás kicsit sokáig tartott, ám a vele járó földmunkák elviselhetőek voltak a faluban. – Az is tény, hogy a kivitelező szépen rendet rakott maga után – mondta a rábatamási férfi. Hozzátette, a március elejéig tartó próbaüzem után kicsit drágább vízdíjra számít, de ez szerinte elenyésző ahhoz képest, hogy rendezettebbek így a házak.

Idei terveikről szólva a polgármester elmondta, az úgynevezett Bio Start mintaprogramban 13,5 milliós támogatáshoz jutva két aprítékot használó kazánt és egy aprítógépet vásároltak, melyeket az iskolába és a községházára szánnak, kiváltva ezzel a drága gázfűtést. Spiteller László kiemelte, a helyiek számára nehezen felhasználható ágakat, nyesedékeket és az önkormányzati területek tisztítása utáni aprítékot is eltüzelve komoly megtakarítást remél.

– Még ebben az évben szeretnénk a település központjában a csatornázást megépítő cég támogatásával egy játszóteret építeni. Eszközeink megvannak, a teret pedig saját erőből építjük meg, egyfajta közösségi tér kialakításába kezdve ezzel – tette hozzá a rábatamási polgármester. A munkában helyi cégek is segítenek.

forrás: kisalfold.hu
http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/probauzemben_az_uj_rabatamasi_szennyvizrendszer/2316802/

____________________________________________________________________________________________

Turbók Attila cikke, Kisalföld

– Ha röviden kellene a megválasztásom óta eltelt időszakot jellemezni, akkor azt kell mondanom, hogy a rengeteg tennivaló miatt nem érzem magam sokkal jobban szeptember óta sem – kezdte az utóbbi hónapok tevékenységének ismertetését a rábatamási polgármester. Spiteller Lászlót nemrég választották meg a rábaközi község élére. Mint mondta, azóta a községházi dokumentumok áttekintése, a folyó ügyek intézése töltötte ki mindennapjait. – A falu az utóbbi évtizedek legnagyobb beruházására készül. Ez mindannyiunk életét jelentősen befolyásolja, így nem csoda, ha nagyobb odafigyeléssel nézem át a papírokat – mondta a polgármester.

Rábatamásiban jövő év végéig elkészülhet a közel 500 milliós költségvetésű, mintegy 390 millió forinttal támogatott szennyvízberuházás. A projekt kiemelkedően magas arányú, közel 80 százalékos lakossági támogatottsága, valamint a víziközmű-társulatba belépők több mint 70 százalékának azon nyilatkozata, miszerint az egyösszegű befizetést választja, kedvező banki ajánlatokat is eredményezhet a fennmaradó mintegy 20 millió forint meghitelezésére.

Spiteller László polgármester hozzátette: a napokban már több banktól is kaptak ajánlatot, melyek elfogadásának biztos hátterét a helyi lakosok elkötelezettsége biztosítja. Spiteller László elmondta, a projekt minden elkészült munkafázisát követően azonnal fizetik a benyújtott számlákat, így a kivitelezők sem állhatnak meg a tartozások felhalmozódása miatt. – A kivitelezésre már folyik a közbeszerzési eljárás, a pályázati anyagot eddig öt cég váltotta ki. Közülük választjuk ki a kivitelezőt, akivel december közepén már szerződhetünk is és aki a megadott határidőn belül, 2012. év végéig megépíti a közel 15 kilométeres csatornahálózatot, valamint a napi 110 köbméter kapacitású szennyvíztisztító telepet – mondta a polgármester. Spiteller László kijelentette: felelőtlenség lenne a kivitelezés téli megkezdése, a következő hidegebb hónapok alkalmasak arra, hogy a nyertes kivitelező elvégezze a talajszerkezet feltérképezését, a kiviteli tervek elkészíttetését, a szükséges engedélyeztetéseket, a munkaterület átvételét és az esetleges felszíni munkálatok megkezdését. Hangsúlyozta: még a tavaszi kezdéssel – és a biztos pénzügyi alapokkal – is tartható a csatornahálózat és a szennyvíztisztító telep 2012. decemberi átadása. – A lakosság egyelőre türelmesen várja a program fejleményeit, ám a
mainál sokkal részletesebb tájékoztatást tervezünk a testülettel. Ennek egyik eleme a megújult helyi honlap elkészítése, a civil szervezetek segítségét is igénybe vesszük, többek közt az idősek tájékoztatása terén – mondta Rábatamási vezetője.

A Kisalföld érdeklődésére Spiteller László a helyi iskola ügyéről egyelőre nem sok újat tudott mondani. Várják a közoktatási és önkormányzati törvény részleteit. Utóbbi törvény megelőzéseképpen már folynak az előzetes egyeztetések egy mikrotérségi társulás megalakításáról, ennek részletei még kidolgozásra várnak

————————————————————————————————————————————————————–

Turbók Attila – Kisalföld Napilap – 2011.04.30.

Két év alatt befejezhetik a közel 460 milliós beruházást

Számos kérdés kísérte Rábatamásiban a több mint négyszázmilliós szennyvízberuházásról szóló lakossági fórumot. A tájékoztatón elhangzott, 2012 végéig befejezhetik a közel 460 milliós beruházást.

 Lakossági fórumot tartottak Rábatamásiban a minap, a település egyik legnagyobb beruházásáról, a közel 460 millió forintba kerülő szennyvízrendszer kiépítéséről. Mintegy félszáz helybéli ismerhette meg a 392 milliós támogatással és 68 millió forintos önrésszel megvalósuló beruházás részleteit. A regionális fejlesztési ügynökség által támogatott beruházást 2012 decemberéig be kell fejezni.

A projekt szervezői szerint az önrész kifizetésére egy vízközműtársulást kellene alakítani a településen és ez a társulás lenne hivatott a 68 millió forint beszedésére. Utóbbira többek között a lakosonkénti egyszeri, 200 ezer forintos kifizetést, vagy számos részletfizetési konstrukciót, melyek futamideje tíz év lenne, ajánlották.

– A vízközműtársulás jó működéséhez, ezáltal a lakosság által elérhető optimális befizetési határok eléréséhez a lakosok legalább 70–75 százalékának be kellene lépnie – mondta a projekt vezetője, hozzátéve, hogy az előzetes felmérések alapján ez valós is lehet. Ennél kisebb aránnyal is megalakítható a szervezet, de más lehet az egyéni hozzájárulás mértéke. A tájékoztatón elhangzott, mivel a szennyvízrendszer kiépítése közösségi érdek, ezért az önkormányzat akár kötelezheti is a lakosságot a csatlakozásra. Ahogy a szakértők elmondták, az egyedi szennyvízrendezés még költségesebb is lehet a csatornára való csatlakozásnál.

A helybeli Spiteller László szerint nehéz a 70–75 százalékos rákötés elérése, hiszen sok a nyugdíjas, akiknek esetleg gondot okozhat a hozzájárulás kifizetése. Gaál István a vízdíj esetleges emelésére kérdezett rá, valamint azután érdeklődött, hogy a lakossági fórumot milyen intézkedések követik. Erre a projekt szervezői elmondták, szükséges – önkormányzati előterjesztés alapján – a vízközműtársulás mielőbbi megalakítása, majd a közbeszerzések után a kivitelezői szerződések megkötése következik. Az első kapavágás idén ősszel történhet meg Rábatamásiban. A hozzászólók közül Varga Tivadar a helyi fiatalságot hiányolta a tájékoztatóról, mint mondta, elsősorban nekik érdekük a mielőbbi szennyvízbekötés. Goda Béla szerint mielőbb kezdődjön a munka, hiszen úgy tudja, a falu 72 százaléka most támogatja a beruházást.

 

Hozzászólások lezárva.

 
%d blogger ezt szereti: